fbpx
Mackómesék

Maci az űrben

Épp 40 éve annak, hogy 1980. május 26-án a szovjet Szojuz-36 fedélzetén Farkas Bertalan elindult felejthetetlen utazására, a világűrbe.
Az űrutazás a szocialista országok közös űrkutatási programja, az Interkozmosz keretében valósult meg.
Induláskor Bertalan nem csak Valerij Kubaszovot kapta útitársul, vele utazott a kislánya babája és a híres TV maci is.

Az űrben töltött néhány nap a mackó számára is különleges volt, hiszen fenntartozkodásuk alatt a földi, magyar gyerekek számára együtt mondták a szokásos esti mesét.

A híres űrhajós és a TV maci 7 napot, 20 órát és 45 percet töltött a világűrben.

Érdekességként megemlítendő, hogy a kor szellemének megfelelően több tárgy is megjárta a világűrt Farkas Bertalan társaságában. Útipoggyászában megtalálható volt a budapesti felszabadulási emlékmű kicsinyített mása, a Magyar Népköztársaság Alkotmánya és a lenini Békedekrétum szövegezése, valamint egy dobozka magyar föld. 

Ilyen világ volt ez akkor, de a világűr maradt ugyanolyan. Mindegy, honnan, melyik korból  nézzük. Ha jól figyeljük, igazán gyönyörű.

De nézzük a macit!

A Magyar Televízió akkori kabalafigurájának kitalálója az MTV első gyermekműsor-szerkesztője, Bálint Ágnes volt, aki gyermekkorunk sok-sok kedvencét is megírta nekünk. Az ő nevéhez fűződnek a Futrinka utca vagy a Mazsola és Tádé történetei is.

A TV maci 1964. október 23-án jelent meg először a képernyőn. A Köber Tibor tervei alapján készült mackót végül Koch Aurél alkotta meg. Az eredetileg csupán az esti mese bevezetőjének szánt rövid mackójelenetek olyannyira megragadták a nézőket, hogy jobban várta a közönség a mackót, mint magát az esti mesét.
Később a gyerekek és felnőttek kedvencévé vált figurát nézők ezrei várták minden este, és már nem csak egy szignál szereplője volt a TV maci, hanem különálló sztárrá cseperedett.
A mackó kinézete az évek során kissé alakult, több változata is életre kelt. Azt hiszem, a legsikeresebb TV maci a Foky Ottó által megálmodott, zöld pizsamás mackó volt, aki már alvópajtást is kapott Paprika Jancsi személyében.

Térjünk vissza a Nagy Naphoz! 

A nem mindennapi esemény ünneplése kapcsán nem hagyhattam ki az alkalmat, és tervezőeszközöket ragadva
megalkottam az Emlékmackó szkafanderes figuráját az űrben járt TV maci alapján.
A fellelhető képi anyagokat felhasználva törekedtem a minél pontosabb hasonlóságra egy csipet Emlékmackós megbolondítással.
A mackó elkészítése során nem a tökéletes hasonlóság volt a cél, sokkal inkább egy különlegesség újjáélesztése.

A mackó saját kedvtelésből készült, kereskedelmi forgalomban nem elérhető termék. 

Iratkozz fel az Emlékmackó hírek értesítőjére

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0