fbpx
Mackómesék

A boldogító emlékezés

Életünk során egyszer elérkezik a pillanat, amikor elveszítünk egy szívünknek kedves és pótolhatatlan személyt. A veszteség fájdalmas, és az üresség, a tehetetlenség bénító. Semmi és senki nem képes megváltoztatni a tényt: NINCS TÖBBÉ!

A szomorúság és a gyász lelkünk olyan folyamatai, amelyeket meg kell élnünk. Az öröm és a bánat hasonlóan működik: ha ellenállunk, nem mutatjuk ki, nem éljük meg, a továbblépés is nehezebb. 

De hogyan lehet egy veszteséget, a gyászt úgy kidolgozni magunkból, hogy a továbblépés könnyebb legyen?

A csodatévő receptet sajnos én sem tudom, de tekintsünk ki egy picit a nagyvilágba, milyen hagyományok, milyen nézőpontok szerint élik meg a veszteséget és milyen a kapcsolatuk a halállal az embereknek tőlünk távolabbi földrészeken?

A csodatévő receptet sajnos én sem tudom, de tekintsünk ki egy picit a nagyvilágba, milyen hagyományok, milyen nézőpontok szerint élik meg a veszteséget és milyen a kapcsolatuk a halállal az embereknek tőlünk távolabbi földrészeken? 

Emlékezés más szemszögből

Míg Magyarországon a Halottak napja a szomorúságról, a fájdalomról, a hiányról és a gyertyagyújtásról szól, addig Mexikóban ugyanezt az ünnepet vidáman és színesen mulatják át karneváli hangulatban. A halott-kultusz itt nem az elmúlást, hanem az örökklétet ünnepli és azt üzeni a világnak, hogy a szeretteid nem távolodnak el tőled mindaddig, míg a szívedben őrzöd az emléküket. Óriási oltárokat állítanak az elhunyt családtagok emlékére, és velük együtt ünnepelnek. Lakomákkal, zenével és vidámsággal az életet ünneplik. 

Miért ne változtathatnánk mi is egy picit a nézőponton?

Miért ne lehetne a halottak napja nálunk is egy ünnep, amikor egy évben egyszer jelképesen vendégül láthatnánk elveszített szeretteinket? Amikor az emlékezés felidézheti a vidám és örömteli pillanatokat, a közös és felejthetetlen történéseket.

Sokan azt gondolják, hogy ha elveszítünk egy szerettünket, akkor minden elveszik, ami ő volt. A személyiségével eltűnnek azok a dolgok, amiért ő szerethető volt és ezáltal egy furcsa űr keletkezik a mi életünkben, amit előzőleg ő töltött meg. 

Legyél bátor! Idézd fel magadban, milyen volt ő? Mit gondolt, miket mondott? Ismerős helyzetek, pillanatok, szavak. Ahogy erre gondolsz, visszatér a biztonságos érzés: mintha itt lenne velem. NEM VESZTETTED EL!

De gondolj csak bele! Ami most neked hiányzik, ami ő volt, amit benne szerettél, az már benned van, hiszen megtapasztaltad, megértetted, megélhetted mindazt, amitől ő különleges volt. Megtapasztalhatod, hogy mennyi ismerős gondolat és mennyi hasonlóság is van bennetek! Magadban őrzöd lelkének egy kis darabját, de ami a legcsodálatosabb, hogy amit szerettél benne, amit belőle őrzöl magadban, azt te tovább is tudod adni!

Aztán egyszercsak rá fogsz jönni, hogy fizikailag lehet, hogy nincs többé veled, de mégsem tűnt el nyomtalanul. Ismerős lesz az érzés, minha ott lenne, segítene téged, és figyelne rád.  

„A múlt velünk él.” (Arthur Slade)

 A halottak napja számomra nem a bánatról szól. Inkább egy szép ünnep, amikor azok kerülnek a középpontba, akiket egykor megölelhettünk, meghallgathattunk, szerethettünk. De a szeretet nem múlik el! Továbbra is szerethetem őket, és ahogy rájuk gondolok, közel érzem magamhoz minden szerettemet. Ezáltal ez a nap sem lesz borús, szomorúsággal teli. hanem vidám, szeretettel és emlékezéssel töltött. 

Az élet megy tovább, és van még ezen a világon sok-sok feladat. Menni kell előre, örömmel töltekezve. A szeretteid és az emlékeid által egyre több és értékesebb leszel! Egy idő után észre fogod venni, hogy az emlékezéssel a vidámságot, a bolondozást, a szeretetet fogod felidézni. Így lesz boldogító az emlékezés!  

Ebben az emlékezésben segíthetnek az Emlékmackók is. Egy kis mackó, ami őriz belőle egy darabot. Lehet az egy illat, egy kedvenc ruhája, a takarója, párnája, vagy bármi más, ami számodra fontos, és rá emlékeztet. Egy mackó, aki abban fog segíteni neked, hogy mosolyt csalogasson az arcodra akkor is, amikor beborítanak a szűrke gondolatfelhők. Mert egy mackóra nem is lehet ránézni, csak mosolyogva. És hidd el! Ő vissza is fog mosolyogni rád!

EMLÉKEZNI LEHET MOSOLYOGVA IS!

Neked is lehet saját, személyes Emlékmackód!

 

További részleteket itt találsz:

Iratkozz fel az Emlékmackó hírek értesítőjére

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0