Deprecated: Required parameter $location follows optional parameter $tax_class in /home/emlekmac/public_html/wp-content/plugins/billingo/includes/class-billingo.php on line 885
TV Maci története - Emlékmackó
Mackómesék

TV Maci története

Ez a mackómese az 1960-as években kezdődött. Akkoriban a Magyar Televízióban a bemondók még esti mesét olvastak fel a gyerekeknek, és a gyermekműsorok szerkesztősége arra gondolt, hogy ezekhez az esti mesékhez készítenek felvezető és lezáró blokkokat. Ám ezekhez a filmecskékhez szereplők is kellettek! El is készült a főcím egy mackóval, aki este lefürdik, megmossa a fogát, megnézi az esti mesét, majd elmegy aludni.

De arra senki nem gondolt, hogy ez a mackó gyerekek példaképe lesz, és generációk nőnek fel történeteit csodálva.

Érdekes, hogy az alkotók eredetileg többféle figurát is elképzeltek a főcím szereplőinek. Például lett volna egy bohókás Gombóc tündér is, aki a mackó mellett, heti váltásban jelenik meg a képernyőkön. A rendszerető Mackó az első megjelenéstől kezdve akkora sikert aratott, hogy végül a tündér el sem készült. 

A TV Maci figurájának „szülőanyja” Bálint Ágnes, aki a filmecske forgatókönyvét is írta. A mackó mellett a Magyar Televízió gyermekműsorok szerkesztőségében eltöltött évtizedek során olyan gyerkeknek szóló bábfilmek fűződnek a nevéhez, mint a Futrinka utca vagy Mazsola. Később animációs filmek forgatókönyvén is dolgozott (Kukori és Kotkoda, Frakk a macskák réme),
majd társszerzőként dolgozott a Vízipók-csodapók című filmsorozatban.

A legelső TV maci 1963.április 15-én (húsvét hétfőn) mutatkozott be, de a mackó a születésnapját október 23-án ünnepli, ami Bálint Ágnes születésnapja is egyben. A macit Lengyel Zsolt terve alapján Köber Tibor alkotta meg. 1963. április 15-én a rádióújságban ezt olvashatták a nézők: „Ettől a naptól fogva egy kis mackó is hallgatja az esti mesét!”

TV Maci bemutatkozása a vártnál is jobban sikerült. A nézők nem egyszerűen mese előtti spotfilm szereplőjeként nézték, hanem valódi és különálló meseszereplőként. A Televízióhoz és személyesen Bálint Ágneshez záporoztak a kérdések a maciról:
Mi a neve? A maci fiú vagy lány? Van-e családja, hol az anyukája? Hol lakik? Öltözete? szokásai? Jár óvodába? stb.

A TV Maci első verziója közel húsz évig volt látható 1963-tól 1981-ig. Lengyel Zsolt, festőművész tervezte, alapján Köber Tibor animátor és a makettműhely vezetője alkotta meg.
A film rendezője, Kende Márta. A forgatás teljesen egyszerű módon egy lakásban berendezett stúdióban készült, és a mackó lakhelyét egy babaház adta.

A mackó estéről estére lopta be magát a nézők szívébe és népszerűségét az is mutatja, hogy szinte nem volt az országban olyan ember, aki ne ismerte volna. Óriási kedvence lett minden korosztálynak.

.TV maci eredetileg mackókunyhóban élt volna, ahol tüzet rak, fát vág és szokásai a falusi környezetet mutatott volna be, ám a Televízió vezetése a városi, panellakás-hangulatot preferálta.
A mackó mozgását tárgyanimációban ismert kockázott felvételi tecnika adta. A mackó feje fagolyóból készült, a hasát kitömték, majd filccel borították. A testébe drótvázat építettek, amely lehetővé tette az apró mozdulatokat is. A mozdulatokat sorra lefényképezték, majd ezeket a pillanatfelvételeket egymás után rögzítették. Így keltették a mackót életre, és váltak mozdulatai teljesen valósághűvé.

A mackó kezdetben fekete-fehérben jelent meg, majd 1968 után, a színes televíziók megjelenésével már láthatóvá vált, milyen színű ruhát hord és persze az is, hogy a mackó valójában nem fekete, hanem barna.
Bálint Ágnes a kezdetektől ragaszkodott ahhoz a gondolathoz, hogy a maci „alvókát”, „nyunyókát” is kapjon. Ennek a TV Macinak Valérka volt a babája.

A TV Macinak nem titkoltan nevelő szerepe is volt és ezt igen hatásosan végezte. A gyerekek minden este várták a mackót, aki szépen megfürdik, fogat mos önállóan, és szó nélkül elmegy aludni a mese után. A gyerekek életébe rendszerességet és biztonságot vitt, hiszen minden este ugyanaz volt a műsor, és a gyerekek, sőt, a felnőttek is nagyon várták.

A TV Maci bejelentkezését zenei háttér is kísérte. Vajda József, fagottművésztől hallhatjuk a jól ismert dallamokat, amelyek eredetileg a Dörmögő Dömötör című rádiójáték zenéje volt.

A macival kapcsolatban kritikák is megfogalmazódtak, miszerint nem lehet eldönteni, hogy fiú vagy lány. Az arca inkább fiús, de miért hord fordos bugyit? A hangja inkább lányé, de fiúsan köp. A gyerekek a macitól tanulták az esti szokásokat, így a fogmosást is, ám szakértők szerint nem helyes mozdulatokkal sikálja fogsorát (ami egyébként sosem volt látható).

TV Maci hihetetlen népszerűségét az is mutatja, hogy 1980-ban Farkas Bertalan Kubaszov mellett a mackót is útitársának fogadta, és egy csillagos estén az Űrből, a macival a kezében mondott mesét a magyar gyerekeknek. 

„1981-ben megszületett a döntés: TV Maci megújul.

Koch Aurél tervező és Tóth A. Pál rendező-animátor látott hozzá Maci megújításához, de nem csupán a figura változott. A mackó környezete is modernizálódott és új ruhatárat is kapott, „alvókája” Csutkababa lett .

Ez az a maci, ami sokszor overálban látható és a kor divatjának megfelelően gitározni tanul.

Valamiért a gyerekek ezt a mackót kevésbé kedvelték, ezért csupán két évig, 1983-ig volt látható a tévé képernyőin.
Könyvben kissé nagyobb hírnevet szerzett, amikor a mackó képeivel a Móra könyvkiadó megjelentette az „Én vagyok a Tévé maci” című mesekönyvet.
A könyv fotóit Buzási Péter készítette egy váci panel lakás konyhájában kb . 1 hét alatt. Minden este a díszletet újraépítette, bevilágította, és fotózta.

A TV Maci soron következő verziója 1983-ban látott napvilágot a Pannónia filmstúdióban. Azt hiszem, ez a TV Maci vált a leghíresebbé, és az én személyes kedvencem is ő.

A Magyar Televízió vezetése a mackót jó kezekben akarta tudni, ezért olyan tervezőnek adták a feladatot,
aki már több közkedvelt figurát keltett életre. A legifjabb TV Maci Foky Ottó tervei alapján készült. Az ő nevéhez fűződik Misi mókus, Murr-murr a kandúr vagy a Legkisebb Ugrifüles figura. A maci viseletét – a híres, zöld pizsamát és a sárga sálat – a tervező unokája ihlette.

A mackó új barátot is kapott Paprika Jancsi személyében, aki már nem csupán egy baba, hanem élő figura. Szerepet kapott a maci mellett, akivel közösen játszják el a történeteket.
A figura kivitelezését Szabó László kezeire bízták.

Az új TV Maci kivitelezését Szabó László kezeire bízták.

A mackó figura igazán szerethető, bájos pofival született és mozdulatait – az előzőekhez hasonlóan – belső drótváz adta. Bundája kissé világosabb lett, lábain és kezein ujjakat is kapott, így a keze és az egész testének mozgása sokkal játékosabbá vált.
A mackó arckifejezéseivel is tudtak már variálni, hiszen a szemei viaszból készültek, amit a felvételek készítésekor könnyen tudtak alakítani, vagy cserélni.

1998-ban az MTV a macit elavultnak minősítette és levette műsoráról, de a nézők tiltakozása és szeretete megmentette a macit és kedves barátját, így fél évvel később visszakerült a képernyőre.

2000-ben a TV Maci megkapta a hivatalos személyi igazolványát, ezzel is elismerve népszerűségét. Ez a mackó nem csupán egy bábfigura, és ahogy emlegetik az alkotói, ő az MTV legrégebbi „munkatársa” .

2012. április 15-én a zöld pizsamás maci végleg lekerült a képernyőről, és a TV Maci világa a figurákkal együtt teljesen megújult.

A Maci pajtását, Paprika Jancsit végleg kitörölték, ám barát helyett macitestvér került elő,
így esténként egy fiú és egy lány maci várja a gyerekeket. A régi mackólakás is megújult, és a figurák már nem fogat mosnak, hanem számítógépeznek.

A filmből kivették az Esti mese feliratot is, helyette Maci tévé szöveg olvasható a tévén,
és a macigyerekek a mese után nem mennek aludni, hanem kipakolnak a szőnyegre és nekiállnak rajzolni.

A filmecskék zenéjét is lecserélték, bár Berkes Gábor újragondolt zenéjében még nyomokban fellelhetőek a régi dallamok. Azzal a véleményemmel talán nem vagyok egyedül, hogy a Foky Ottó mackóját az új testvérpár meg nem közelíti sem kinézetében sem szellemiségében.
A filmecskékből hiányoznak azok az apró gegek, kedves történetek, amiért a TV macit szerettük és vártuk minden este. Nem elbagatelizálható tény, hogy a régebbi TV macik szokásait gyerekek ezrei követték, és vették át, de ezektől a TV Mackóktól ilyet tanulni nem tudnak.

A mackótestvérek megjelenése nem volt túl sikeres. Indulatos és engesztelhetetlen nézők serege nyilvánította ki negatív véleményét a figurákkal szemben, így az MTVA engedett a nyomásnak és néhány hónap elteltével visszakerült az ikonikus, zöld pizsamás mackó és az ő huncut pajtása, Paprika Jancsi. 

Bízom benne, hogy a TV Maci hagyománya még nem fog elveszni és még sokáig várhatjuk a meséket és a fogat mosó mackót!
TV macira szüksége van a következő generációknak is!  

Iratkozz fel az Emlékmackó hírek értesítőjére

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0